Data Journalism & Πολιτική Οικονομία των Προσωπικών Δεδομένων // Σεμινάρια-Εργαστήρια 5 Απριλίου 2014.

poster by @MindThe_Gab

Υπάρχουν διαθέσιμες 8 θέσεις.
Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή μέσω email στο hackademy.radiobubble (at) gmail.com. 
Το email σας, θα πρέπει να συνοδεύεται με ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα.
Συμβολική τιμή συμμετοχής 15 ευρώ (συνολικά για την παρακολούθηση και των δύο σεμιναρίων-εργαστηρίων).
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν μαζί τους φορητό υπολογιστή.
Θα χορηγηθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης σε όσους το επιθυμούν.


Στο πρώτο σεμινάριο, θα γίνει μια επισκόπηση στην έννοια και τις τρέχουσες τάσεις της “δημοσιογραφίας ψηφιακών δεδομένων”, ενώ θα συζητήσουμε για τις εφαρμογές που χρησιμοποιούνται και για την επιλογή των κατάλληλων εργαλείων. Θα γίνει επίσης μια συνοπτική αναφορά στις “εξελιγμένες τεχνικές” (sentiment analysis, αυτόματη κατηγοριοποίηση κείμενου κλπ) και το πως αυτές θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε πιθανές δημοσιογραφικές έρευνες αξιοποιώντας το internet ως πηγή δεδομένων. Τέλος θα γίνει μια αναφορά στην έννοια του data privacy... και το πως ο κόσμος που ζούμε έχει αλλάξει ανεπιστρεπτί.

Μιας και η διαδικτυακή οικονομία εξαρτάται κατά μεγάλο βαθμό από τη συλλογή και εκμετάλλευση δεδομένων (προσωπικών ή όχι) που πηγάζουν από την καθημερινή πλοήγηση των χρηστών, στο δεύτερο σεμινάριο, θα αναφερθούμε στις βασικές θεωρητικές προσεγγίσεις της πολιτικής οικονομίας των προσωπικών δεδομένων, ενώ θα προχωρήσουμε και στην επεξήγηση κάποιων βασικών αρχών προστασίας των προσωπικών μας δεδομένων μέσω της χρήσης απλών και δωρεάν εργαλείων.

-
Ο Κώστας Περήφανος, ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Μεταξύ άλλων, εργάστηκε ως Μηχανικός Λογισμικού στο Ερευνητικό Ίδρυμα Αθηνά, το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου και την Χ.Κ. Τεγόπουλος, ενώ τώρα εργάζεται ως Senior Data Scientist στην Pearson. Ταυτόχρονα, ασχολείται με τη διδακτορική του διατριβή (Forensics Linguistics), με αλγόριθμους μηχανικής μάθησης και εξόρυξης πληροφορίας από κειμενικά δεδομένα, με κατανεμημένα υπολογιστικά συστήματα καθώς και την ανάλυση και οπτικοποίηση πληροφορίας σε κοινωνικά δίκτυα (περισσότερα στη σελίδα των συνεργατών του Hackademy).


O Nίκος Σμυρναίος, από το 2004 διδάσκει πολιτική οικονομία των ΜΜΕ και του διαδικτύου στο πανεπιστήμιο Paul Sabatier Toulouse 3 και είναι ερευνητής στο εργαστήριο LERASS. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Από το 1995 διαμένει μόνιμα στη Γαλλία όπου και έκανε τις πανεπιστημιακές του σπουδές στον τομέα της επικοινωνίας. Υποστήριξε το διδακτορικό του με θέμα την ανάδυση της ενημερωτικής βιομηχανίας στο διαδίκτυο, το 2005 στο πανεπιστήμιο Stendhal Grenoble 3 (αναλυτικότερα στη σελίδα των συνεργατών του Hackademy και τον ιστότοπο ephemeron.eu/).