Hackademy Citizen Journalism Workshop, Σάββατο 19/1/2013

poster: MindThe_Gab

  Λόγω του αντικειμένου του συγκεκριμένου workshop, οι δύο (2) διαθέσιμες θέσεις που παραμένουν κενές, προσφέρονται δωρεάν σε πολίτες που ασκούν στην πράξη δημοσιογραφία των πολιτών και επιθυμούν να επιμορφωθούν.
 Παρακαλούμε για την έγκαιρη δήλωση της επιθυμίας συμμετοχής σας, μέσω email στο hackademy.radiobubble (at) gmail.com  
 Είναι αναγκαίο να φέρετε μαζί το laptop σας.
 
 Μιλούν, εξηγούν, υποδεικνύουν και επιμελούνται την πρακτική άσκηση και το εργαστήριο, οι: @LeFlaneur, @Doleross, και @Galaxyarchis.


Αναλυτικότερα, το σεμινάριο θα καλύψει τους παρακάτω τομείς/ενότητες:
  •  Εισαγωγή στην έννοια Δημοσιογραφία των Πολιτών. Απ' την ακαδημαική προσέγγιση, έως την πράξη με τα παραδείγματα της Αιγύπτου, του κινήματος Occupy, τη Huffington Post και τη χρήση των νέων μέσων από το κίνημα των Ζαπατίστας.
  •  Eλέγχοντας την είδηση από την εικονική αίθουσα σύνταξης των νέων μέσων. Η οργάνωση της έρευνας και της κάλυψης του γεγονότος.
  •  Crowd sourcing. Οργανώνοντας τους πολίτες ώστε να μας παρέχουν ντοκουμέντα και πληροφόρηση από το πεδίο των γεγονότων. Ενδεδειγμένες τεχνικές και, εμπειρικά αποδεδειγμένα, κακές πρακτικές.
  •  Σχετικά με τη διαχείριση της πληροφορίας: Αντιμετώπιση προβλημάτων αξιοπιστίας ανώνυμων και ψευδώνυμων πηγών. Η διασταύρωση της είδησης καθώς αξιοποιούμε ταυτόχρονα τις “παραδοσιακές” δημοσιογραφικές πηγές και τις σύγχρονες.
  •  Η επεξεργασία της είδησης και η δημοσίευσή της: Liveblogging και ενδεδειγμένες πρακτικές για την ταυτόχρονη διάδοση της ενημέρωσης σε διαφορετικές πλατφόρμες (blogs, twitter, facebook, google+ κλπ)

WORKSHOP: Ανάπτυξη και εφαρμογή ενός σεναρίου κάλυψης υπαρκτού ειδησεογραφικού θέματος με τη χρήση των πληροφοριών που καταφθάνουν από την “κοινωνία των πολιτών” μέσω των social networks. Πρακτική Άσκηση μέσω της κάλυψης της αντιφασιστικής εκδήλωσης 19ης Iανουαρίου.